Najvoljeniji direktori u Americi

Sajt za online poslove i zajednica za karijeru, Glassdoor, pokazuje najbolje rangirane direktore za 2017. godinu. Listu od „100 najvoljenijih direktora“ kreirali su zaposleni, koji su ih anonimno birali, preko online istraživanja o kompanijama

Zaposleni je trebalo da rangiraju svoje direktore, kao i da se izjasne da li odobravaju način na koji on ili ona vodi kompaniju. Da bi istraživanje bilo validno, svaki direktor je morao da vodi kompaniju sa najmanje 1.000 zaposlenih, i morao je da ima bar 100 odobrenja, i ocjene zaposlenih koji žive u Americi, u periodu od maja 2016. do maja 2017. godine.

Prvih 10 mjesta izgleda ovako:

1. Beno Dorer (Benno Dorer), „The Clorox Company“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„Odlična komunikacija vizije, strategije i budućnosti. Stalni sastanci i događaji vezani za kompaniju koji omogućavaju zaposlenima da se osjećaju kao dio strategije i odlučivanja.“
– Zaposleni u „The Clorox Company“.

2. Džim Kavanu (Jim Kavanaugh), „World Wide Technology“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„Vodeći tim je iskren i prijateljski nastrojen, a to znaju da cijene novi zaposleni…“ – Zaposleni u „World Wide Technology“.

3. Majkl F. Mahoni (Michael F. Mahoney), „Boston Scientific“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„Odlično rukovodstvo sa progresivnim i inovativnim načinom razmišljanja. Napredna kompanija koja je fokusirana na razvoj i upošljavanje talenata.“ – Viši menadžer u kompaniji „Boston Scientific“.

4. Kreg B. Tompson (Craig B. Thompson), „Memorial Sloan Kettering“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„MSKCC je veoma dobro mjesto za rad zato što su svi naučeni da jedni druge tretiraju sa poštovanjem. Svi pomažu jedni drugima, bez obzira na poziciju.“ – Asistent za istraživanja u kompaniji „Memorial Sloan Kettering“.

5. Martin Rankin, „Fast Enterprises“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„Partneri su pristupačni i brinu o svojim zaposlenima. To se nije promijenilo ni kada je firma vidno napredovala…“ – Koordinator u kompaniji „Fast Enterprises“.

6. Jen-Hsun Huang, „NVIDIA“
Pozitivan rejting: 99 odsto.

„Sistem menadžmenta – nehijerarhijska mreža koja se stalno mijenja, omogućava talentima na svim nivoima da napreduju. Direktor ove kompanije gradi jednu od najvažnijih kompjuterskih kompanija uz pomoć napornog rada, poslovne sposobnosti, znanja za inženjering i dara za strateško planiranje.“ – Zaposleni u kompaniji „NVIDIA“.

7. Bob Beček (Bob Bechek), „Bain & Company“
Pozitivan rejting: 98 odsto.

„Svi zaposleni ove kompanije podržavaju jedni druge, podučavaju i dijele znanje. Imam osjećaj da mi mnogo mentora pomaže oko karijere, od direktora do mojih kolega i saradnika.“ – menadžer u kompaniji „Bain & Company“.

8. Ilon Mask (Elon Musk), „SpaceX“
Pozitivan rejting: 98 odsto.

„Rukovodeći tim vam daje resurse i autoritet da radite samostalno (ili u maloj grupi) da biste postigli ciljeve, što ponekad znači da čak i mlađi inženjeri imaju mogućnost da značajno doprinesu kompaniji. Što im dalje daje osjećaj pripadnosti i odgovornosti.“ – Inženjer za razvoj u kompaniji „Space X“.

9. Brajan Haligan (Brian Halligan), „HubSpot“
Pozitivan rejting: 98 odsto.

„Brajan Haligan, Darmeš Šah i J.D. Šerman su najtransparentniji (i veoma se razlikuju!) rukovodioci sa kojima sam imao prilike da radim. Imamo uvid u njihove misli, brige, viziju, i to u svakom trenutku…“ – Zaposleni u kompaniji „HubSpot“.

10. Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg), „Facebook“
Pozitivan rejting: 98 odsto.

„Možda će djelovati patetično, ali najbolji dio rada u Facebook je to što znate da menadžment zaista brine o mom uspjehu kao i o zdravlju. Benefiti su dobri, ali ono što je najvažnije jeste što neko vjeruje u vas i podržava vas.“ – Zaposleni u kompaniji „Facebook“.

Od direktora kompanija koje su poznate i na ovim prostorima na listi se nalaze i Sundar Pičai (Pichai) iz Gugla (na 17.mjestu), Satia Nadela (Satya Nadella), direktor Majkrosofta (29), Tim Kuk (Cook), izvršni direktor Epla je na 53.,  a Meri Bara (Merry Barra), prvi čovjek Dženeral Motorsa je na 65. mjestu. Razlike od prvog do 100.mjesta su jako male, pa tako posljednja na listi Katrina Lejk iz kompanije Stič fiks (Stitch Fix) ima rejting kod zaposlenih od 89 odsto. (BIZLife)