Direktor kompanije vrijedne 143 milijarde nema računar, sve radi sa telefona

Izvršni direktor kompanije Salesforce, Mark Beniof, izgradio je izuzetno uspješnu tehnološku kompaniju koja je u velikoj mjeri odgovorna za donošenje ideje o softveru kao servisu (SaaS) masama.

Njegov vodeći softver Sales Cloud koriste milioni prodajnih stručnjaka u više od 100.000 kompanija, uključujući i neke od najvećih kompanija na svijetu.

Ova kompanija ostvaruje godišnji prihod veći od 13 milijardi dolara i vrijedi približno 143 milijarde dolara.

Svake godine, hiljade korisnika Salesforcea prisustvuje godišnjoj konferenciji kompanije, koja se ove nedjelje održava u San Francisku.

Na ovogodišnjoj konferenciji Benif je spomenuo nešto što je možda najfascinantnije u vezi sa tim kako vodi kompaniju. Vjerovali ili ne, on sve radi sa svog iPhonea.

Salesforce je CRM (engl. customer relationship management) platforma koja kompanijama omogućava pristup najrazličitijim podacima o korisnicima – od toga kako se zovu, koja im je omiljena boja, imaju li djecu, koliko troše, u koje vrijeme najviše kupuju, na šta troše, jesu li VIP kupci i slično. Omogućava kompanijama da prate poslovanje određenih poslovnica i da vide gdje je šta najtraženije, kakva klijentela dolazi… Salesforce uglavnom služi za marketing i prodaju, jer se na osnovu tih podataka mogu praviti usko targetirane kampanje namijenjene određenom broju klijenata, čak i samo jednom klijentu.

„Ako imam telefon mogu da radim“

Naime, Beniof je u intervjuu sa izvršnim direktorom Applea, Timom Kukom rekao da uopšte ne posjeduje računar.

„Telefon je zaista postao produžetak moje kancelarije. Gdje god da se nalazim, ako imam telefon, mogu da radim“, rekao je on.

Iako možda zvuči nevjerovatno da neko može da upravlja kompanijom koja vrijedi 143 milijarde dolara sa svog telefona, to očigledno nije nemoguće.

Zapravo, Beniof nije jedini preduzetnik koji je priznao da mu je mobilni telefon najvažniji alat za posao. Izvršni direktor Tvitera, Džek Dorsi svojevremeno je rekao da više ne koristi računar.

U stvari, većina nas bi se vjerovatno složila da je telefon naš najvažniji alat za rad i produktivnost. Mobilni telefoni su uveliko postali važan dio svakodnevice i skoro je nemoguće zamisliti osobu da ga ne upotrebljava.

Mobilni telefon nije više sam po sebi krajnji proizvod, već služi kao sredstvo. Više ne posjedujemo telefone zbog njih samih, već zbog onoga što možemo da uradimo sa njima.

Telefoni napreduju, postaju sve brži, imaju veće ekrane, a kamere prave sve kvalitetnije fotografije, pa zbog brzog razvitka mobilne industrije danas imamo telefone koji bi mogli da zamijene i vaš kućni desktop računar.

Gledanje filmova, posjeta društvenim mrežama, pisanje mejlova ili word dokumenata samo su neke od stvari koje možete da radite u ovakvom scenariju.