Mančester više nije najvrijedniji klub, to je sada Real

Sport

Četvrtu godinu zaredom analitička kompanija KMPG, tačnije njen dio pod imenom Football Benchmark, objavila je studiju o vrijednosti evropskih fudbalskih klubova. Sažetak, kažu, glasi ovako — “stabilan rast i nešto turbulencija u poretku”.

U odnosu na prošlu godinu, Real Madrid preskočio je Mančester Junajted na prvom mjestu najvrijednijih evropskih klubova. Ukupna vrijednost Real Madrida procijenjena je na 3 milijarde i 115 miliona eura. Junajted je drugi (3.069), Bajern treći (2.599), Barselona četvrta (2.556) i Mančester Siti peti (2.386). A u odnosu na prošlu godinu, mjesta su zamijenili Barselona i Bajern.

Međutim, od procjene same vrijednosti klubova zanimljiviji su neki drugi podaci iz studije poput, na primjer, onog o omjeru između ukupnih prihoda koje su klubovi ostvarili u sezoni 2017./2018. i troškova održavanja postojećeg kadra, odnosno svih zaposlenih.

U tom segmentu najgore stoji Barselona. Klub je, naime, u pretprošloj sezoni prihodovao 689 miliona eura od čega je 81 odsto otišlo na plate i bonuse zaposlenih. Na suprotnom je kraju Tottenham s 430 milijuna prihod od kojih je 39 odsto otišlo na servisiranje kadra. Ostalih deset najvrijednijih klubova izgledaju financijski stabilno, spomenuti postotak kreće se između 50 i 64 odsto — nakon Barcelone najveći nesrazmjer ima Juventus baš s ovom drugom brojkom.

Juventus je, međutim, jedini u minusu (milion eura) kada govorimo o operativnom profitu klubova. Najviše je zaradio Tottenham (168 milijuna eura) pa Liverpul (143 milijuna eura). Niti jedan drugi klub nije prebacio granicu od stotinu miliona eura.

Nekakav generalni trend, stoji u izvještaju, je taj da vrijednost klubova nastavlja rasti, a kao ključna komponenta u tom rastu navodi se ukupna vrijednost igračkog kadra. U posljednje tri godine ukupna vrijednost 32 najprominentija evropska kluba narasla je za 35 odsto. Takođe, ističe se pozitivna korelacija između tržišne vrijednosti ofenzivnih igrača i broja golova i asistencija.