Berni Eklston više ne rukovodi Formulom 1

Izvršni direktor Formule 1 Berni Eklston (Bernie Ecclestone) izjavio je da podnesi ostavku na tu funkciju i da će je umjesto njega obavljati Amerikanac Čejz Keri (Chase Carey)

– Više ne rukovodim Formulom 1. Moju dužnost sada obavlja Čejz Keri. Od danas sam počasni predsjednik, što bi Amerikanci rekli… Ne znam, doduše, ni šta to uopšte znači – rekao je 86-godišnji Eklston, a prenosi njemački Auto motor und sport.

Eklston je rekao da će njegov posao u kancelariji od sada biti „mirniji“ i da se nada da će ponekad prisustvovati nekom gran-priju jer još uvijek ima dovoljno novca da posjećuje trke, a u Formuli 1 ima i puno prijatelja.

Eklston je na čelu Formule 1 bio još od 1978, a prošle godine američka kompanija Liberti medija kupila je od kompanije „CVC partners“ Formulu 1 za šest milijardi funti.

Dogovor se sastoji iz dva dijela. Prva tranša odnosi se na na nabavku 18,7 odsto udjela Formule 1, a ostatak od 81,3 odsto Liberti medija će steći uz odobrenje nekih regulatora, kao i Međunarodne automobilske federacije (FIA).