Ujedinjenje Cedevite i KK Olimpije, regionalni potez sa NBA šmekom

Sport

„Ono što radimo, niko drugi nije učinio, ni u jednom sportu, ovo je povezivanje i kombinovanje dva kluba sa dvije strane granice, rekao je vlasnik Atlantic Groupe, alpha i omega košarkaškog kluba Cedevita nakon objave udruživanja kluba sa ljubljanskom Olimpijom.

– Ujedinjeni smo u jedno. Ovo je nešto novo u sportu, ali ne i u poslovnom svijetu, rekao je Tedeschi nakon što je stisnuo ruku predsjedniku Petrol Olimpije Tomažu Berločniku, koji je potvrdio da je projekat podržan od svih sadašnjih sponzora „zmajeva“ (većina je ugovorno vezana do 2020. godine).

Novi klub, koji će se takmičiti u ABA ligi i šampionatu Slovenije, zvaće se Cedevita Olimpija Ljubljana. U Zagrebu se osniva Cedevita Junior, koja će krenuti iz najnižeg ranga.

Iako osnivač i vlasnik Atlantic Grupe ne krije da je nezadovoljan statusom Cedevite u Zagrebu i svojim stavom prema krovnoj hrvatskoj federaciji, kao osnovni motiv za udruživanje sa Olimpijom navodi veće mogućnosti za stvaranje konkurentnog kluba u regiji i Evropi.

„Očekujem barijere i pogrešna tumačenja, ali na sve smo spremni“, kaže vlasnik kompanije sa čak šest hiljada zaposlenih u čak 11 zemalja.

„Uvjeren sam da se sa kombiniranim snagama u Stožicama, koje su jedan od najljepših evropskih košarkaških hramova, možemo takmičiti sa najboljima“, kazao je on, dodajući da se rezultatska eksplozija ne očekuje u prvoj godini jer je riječ o „trajnom projektu“.

„Možete se smijati, ali fudbalski klub Mančester i Real imaju više navijača u inostranstvu nego kod kuće. Sport je prekoračio lokalne okvire“, kaže 52-godišnji biznismen koji će se u Sloveniji suočiti s pitanjem hrvatskog preuzimanja, a u Hrvatskoj selidbom susjedima te ukradenim jadranskim statusom.

„Kod kuće postoji tradicija i interes za košarku, a Slovenija je evropski šampion. Povezivanje klubova je tako je logično i uzbudljivo da su kritike o izdaji nacionalnog interesa smiješne“, odgovorio je on dodajući: „Mi smo ovdje zbog ljudi koji nemaju ograničene poglede na granice, koji ne mjere nacionalnost i žele izvanredan rezultat zabave, radosti i tolerancije. Mi smo ovdje za one koji žele pobjede a istovremeno su veliki i u porazu“.