Rusi ‘petardom’ otvorili Mundijal uz zahvalu Putinu

Sport

Rusija je pobijedila Saudijsku Arabiju s 5:0 na otvaranju 21. Svjetskog prvenstva. Neshvatljiva euforija zahvatila je domaće navijače: ‘Ej, dali smo pet komada na otvaranuju Mundijala’

Ne tako davno, u julu 2016. oko milion građana Rusije potpisalo je peticiju da se raspusti fudbalska reprezentacija. Zahtev je proslijeđen premijeru Medvedevu, a njegov kabinet je zahtev proslijedio Ministarstvu sporta. Jedini cilj Rusa bio je da ‘budu ponosni, a ne osramoćeni’ kada gledaju fudbal.

Razlog za ovakvu reakciju bio je učinak na Evru 2016. jer su Rusi morali kući posle prvog kruga. Tada su ih, nakon remija sa Engleskom, do kojeg su stigli u posljednjim trenucima meča, prvo pobijedili Slovaci sa 2:1, a potom i Velšani sa 3:0. Ali, to je prošlost. Rusija sada ima novu ambiciju. Doduše, poslije slabih pripremnih mečeva ni sam predsjednik Putin nije polagao mnogo nade u rusku reprezentaciju. Za njega su favoriti za trijumf Argentina, Brazil, Njemačka i Španija.

– Nažalost, naš tim u posljednje vrijeme nije imao dobre rezultate. Ali mi, navijači i svi ljubitelji fudbala u Rusiji, imamo nadu da će se naš tim dobro pokazati, da će igrati moderan, zanimljiv i lijep stil fudbala i da će se boriti do kraja – rekao je tada Putin.

Jedan od navijača ruske reprezentacije poslije pobjede od 5:0 je viknuo: ‘Hvala Putinu što nam je omogućio da se Svjetsko prvenstvo igra u Rusiji’.

Koji je krajnji domet Komande ipak će se vidjeti u mečevima sa Egiptom i Urugvajem. Za sada slave: Igraćemo u finalu, Aleksandar Golovin je nova zvijezda, Čerišev je ruski car…

(Žikica Babović, izvještač B92.net iz Rusije)