Ideja poreza na avionsko gorivo bi izbrisala pojam jeftinog leta

Transport

Iako iza ideje francuske i holandske Vlade stoji plemenit cilj, početak oporezivanja goriva na međunarodnim letovima mogao bi značiti kraj jeftinih putovanja avionom.

Svijet je, kako piše Fortune, još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizovali letovi. Ipak, ove nedjelje je Francuska najavila uvođenje tzv. eko poreza na letovima prema kojem bi svaki putnik ekonomskog razreda plaćao 1,5 euro za let unutar države, dok bi za međunarodne letove plaćao tri eura. Ta bi cijena, naravno, bila viša za putnike viših razreda.

No, Francuska je, jednako kao i Holandija, od Evropske komisije zatražila prekid izuzeća od plaćanja poreza na gorivo za avione, odnosno na kerozin, a taj bi porez, ako bude uveden, bio dodat na francuski eko porez. Time ne bi porasle samo cijene letova francuskim avioprevoznicima, nego svim evropskim, a čak i minimalni porez na to gorivo rezultirao bi skokom cijene leta unutar Evropske unije za oko deset posto, dok bi emisije CO2 pale za otprilike 11 posto.

To je želja sve većeg broja građana, a i Vlada, jer bi se time smanjio broj putovanja avionom, koja su od 2000. porasla za nevjerovatnih 140 posto. Direktan put smanjenja emisija je stoga udarac na samu potražnju, zaključili su državnici. Smanjenje isplativosti putovanja avionom rezultiraće padom broja putnika te, na koncu, i padom emisija.