Zašto bi bilo idealno da sami finansirate svoj biznis

Startup

Pokretanje biznisa jedna je od najtežih stvari koju možete napraviti. Vremenski je jako zahtjevno, crpi hrpu energije i najčešće iziskuje velike količine novca, nerijetko i više nego što imate na svakom bankovnom računu. To znači da vam treba investicija, zar ne?

Pa i ne baš.

Iako bi bilo jako primamljivo dobiti novac od investitora i prije pokretanja vlastitog biznisa, postoje i dobri razlozi zašto bi to trebali sami finansirati i potencijalno ostati bez duga i 100% vlasništva kompanije.

„Self-funding“ podstiče vas da razvijate svoje preduzetničke vještine

Postoji mnogo vještina koje trebate znati kao preduzetnik. Nije u pitanju samo mogućnost da nađete prave ljude ili se riješite onih koji koče vaš napredak, prije svega, trebate poznavati svoju branšu i svoje kupce kao ulicu u kojoj ste odrasli.

Iako ćete na posljetku zaposliti marketinški i prodajni tim, za početak vi morate biti oba tima. Ako ne možete osmisliti dobar „pitch“ da prodate svoj proizvod ili uslugu, sva marketinška i prodajna sila ovog svijeta neće pokrenuti vaš biznis.

Marketinške i prodajne vještine nisu jedine koje morate izvještiti. Na početku ste naravno i vlastiti računovođa. Niko neće mariti za vaš vlastiti novac kao vi sami, pa ćete se jako dobro pobrinuti i svaku odluku izvagati kako bi izvukli maksimalan „ROI“ iz svakog poteza.

Kada imate investitore upletene u vlastiti biznis, nekada ćete morati pristati na kompromise jer su oni ti koji daju novce i možda im se ne sviđa vaša genijalna i pažljivo razrađena marketinška kampanja. Tu dolazi do problema – vas i nije toliko briga za te kompromise jer to nije vaš vlastiti novac, pa ne gledate toliko strogo da iscijedite svaki cent iz uloženog novca.

Biti „self funded“ je zbilja zahtjevan proces, ali i iskustvo iz kojeg možete isplivati sa hrpom dobrih vještina i sjećanja, a grčevita borba za opstanak i probijanje kroz tržište će vas učiniti jako otpornim da buduće „problemčiće“ koji bi se mogli pojavljivati kroz vaš preduzetnički put.

Uzimanje investicija i kredita znači i popuštanje kontrole nad vašim biznisom

Kada uzmete novac za vaš biznis, bio to kredit ili bogati investitor, gubite potpunu kontrolu nad vašim biznisom.

U početku, možete misliti da trebate jake partnere za osnivanje vlastitog biznisa pa naivno s nekim potpisati ugovore u kojima ćete svaki evro koju ste posudili vratiti sa kamatom, a nerijetko izgubiti i dobar dio udjela u kompaniji. Izrazito je bolan osjećaj kad neko ko u tom trenutku ima početni kapital koji možda niste trebali uzet, postane vlasnik velikog udjela vaše kompanije – kompanije o kojoj cijeli život sanjate i za koju ste godinama pa i godinama naporno prolivali krv, znoj, suze i prošli kroz stotine neprespavanih noći.

Sve ste odradili, sve ste posložili, radili i po 20 sati dnevno kako bi spojili kraj s krajem i isplivali na okrutnom tržištu i na kraju imate taj gorak osjećaj u ustima loše potpisanog ugovora zbog mnogo nula nakon zareza.

Sa druge strani kredit u banci, koji bi trenutno mogao izgledati kao bolja opcija, nosi isto svoje opasnosti. Dobra stvar je što banka ne uzima ništa lično, to zvuči lijepo dok ne shvatite da banka ima jako malu dobit s vaše strane, a potencijalno visoke gubitke. Propustite par rata i osjetićete stres kakav još niste vidjeli, preskočite li još koju, pa znate već kako to kod nas ide..

Na koncu, zaključak je da situaciju kontroliše onaj koji kontroliše novac. Zadržite kompletnu kontrolu nad finansijama i puno ćete mirnije spavati.