Najjače lige ostaju bez četvrtog mjesta u Ligi šampiona?

Sport

Četiri najjače evropske fudbalske lige — Premijer liga, Bundesliga, La Liga i Serija A — mogle bi ostati bez zagarantovanog četvrtog mjesta u Ligi šampiona.

Odnosno klub koji bi u nekom od četiri nacionalna prvenstava sezonu završio kao četvrti do Lige šampiona morao bi se probiti kroz kvalifikacije.

Inicijativu predvodi Udruženje evropskih profesionalnih fudbalskih liga, a o prijedlogu će se tokom iduće sedmice raspravljati u Londonu.

“Mislim da najjače lige ne bi imale ništa protiv prijedloga, pod uslovom da ih se tretira jednako. Kada biste dali četiri mjesta Premijer ligi, a jedno oduzeli Bundesligi, tada bi nastao problem. Lige su spremne učestvovati u ovoj raspravi, ako tretman prema svima bude jednak”, kaže Lars-Christer Olsson, predsjednik Udruženja.

Promjene bi, ako do njih dođe, na snagu trebale stupiti od 2021. godine.

Još važnije, u istom reformskom paketu, je i prijedlog za ukidanje “istorijskih koeficijenata” (uspjesi u posljednjih deset godina) prema kojima se klubovima iz UEFA-inog nagradnog fonda isplaćuju ogromne cifre novca. Recimo, Chelsea će ove sezone dobiti gotovo 28 miliona funti na toj osnovi.

Udruženje predlaže da se novac iz nagradnog fonda dijeli samo na temelju trenutnih uspjeha, dok bi se višak koji bi nastao ukidanjem “istorijskih koeficijenata” dijelio na drugačiji način — klubovima koji ne učestvuju Ligi šampiona kako bi se povećao nivo konkurentnosti u široj slici.

I dok u slučaju prvog prijedloga postoje izgledi da se o njemu povede ozbiljniji razgovor, vjerujemo kako će u slučaju drugog prijedloga evropski fudbalski velikani ipak imati nešto manje sluha.