Analitičari: Nastavak silaznog trenda cijena nafte

Berza

Na svom posljednjem sastanku u Beču koji se održavao 5. i 6. decembra čelnici zemalja članica OPECplus dogovorili su dalje smanjivanje proizvodnje nafte za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na 1,7 mil. b/d.

Većina proizvodnih rezova odnosi se na zemlje OPEC-a. Naime, Saudijska Arabija namjerava da nastavi sa ispunjavanjem svojih proizvodnih kvota za 400 mil. barela dnevno (ukupno 2,1 mil. b/d), a zemlje koje do sada to nisu učinile, poput Iraka i Nigerije, takođe se žele pridržavati svojih obveza.

Namjera posljednje odluke je da se suzbije brzo rastuća proizvodnja sirove nafte u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su Norveška i SAD, te kako bi se cijene nafte održavale na adekvatnom nivou. Navedena kretanja podržavaju naša očekivanja o nivou cijene od 64 dolara po barelu nafte tipa Brent za kraj 2019. stoga našu prognozu ostavljamo nepromijenjenom.

Dalje smanjenje proizvodnje trebalo bi za sada postaviti solidne temelje za dalje kretanje cijene nafte. Stoga ostajemo pri našim očekivanjima i za prvo tromjesečje 2020. iako krajem tromjesečja vidimo jasan rizik smanjenja cijene ukoliko se prethodna smanjenja proizvodnje OPEC-a neće produžiti – ili barem ne u dovoljnom iznosu.

Međutim, uprkos poboljšanju kretanja u globalnoj industriji, silazni trend cijena trebao bi da se nastavi u 2020. uslijed već postojeće prekomjerne ponude i slabljenja rasta potražnje. Najavljene mjere neće značajnije uticati na takva kretanja stoga zadržavamo svoja očekivanja i za 2020. godinu odnosno daljnji pad cijena uz prosječan nivo 61 dolara po barelu (Brent) te 56 dolara po barelu (WTI).