Azijske berze: Oprezna trgovina na kraju nedjelje

Berza

Na azijskim berzama u petak su u opreznom trgovanju cijene akcija blago pale, dok je kurs dolara stabilan, kao i cijena nafte koja je juče oštro pala

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, a pale su, oko 0,6 odsto, i cijene akcija u Australiji. Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,6 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, smanjivši dobitak od početka nedjelje na 1,4 odsto.

Azijska tržišta podržava jučerašnji novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih trgovačkih lanaca objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena nafte za gotovo 5 odsto, nakon što su se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela složile da se sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno produži do kraja prvog tromjesečja 2018. godine.

Iako se takav dogovor očekivao, cijene su nafte sinoć pale jer su se ulagači nadali većim rezovima ili dužim rokovima tog sporazuma kako bi se brže smanjio jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 odsto, na 48,90 dolara. Zbog jučerašnjeg pada za 4,8 odsto, cijena barela u minusu je od početka nedjelje oko 2,8 odsto.

I na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,1 odsto, na 51,50 dolara, dok je od početka nedjelje u minusu 3,9 odsto.

I na valutnim tržištima vlada oprez nakon što je američka centralna banka polovinom nedjelje poručila da će kamatne stope povećavati postepeno, zavisno od ekonomskih pokazatelja.

A kako je rast najvećeg svjetske ekonomije usporen, sve su manji izgedi da će Fed u ovoj godini povećati cijenu novca u dva navrata, kako se još nedavno očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, no od početka nedjelje na gubitku je 0,2 odsto i kreće se oko najniže nivoe u šest i po mjeseci. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,60 jena, koliko je iznosio i juče u ovo doba. U odnosu na evropsku valutu, dolar je ponešto ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1195 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.