Arhitektonsko čudo: Kuća u stijeni pored mora

Casa Brutala pravo je malo arhitektonsko čudo za čiju je lokaciju zamišljena stijena pored Egejskog mora.

Arhitekti grupe OPA (Open Platform for Architecture) autori su jednog od najinovativnijih projekata posljednjih godina na području arhitekture. Njihova kuća, Casa Brutala pravo je malo arhitektonsko čudo za čiju je lokaciju zamišljena stijena pored Egejskog mora. Kuća bi se nalazila ispod ili u ravni sa površinom, te ne bi bila lako vidljiva.

Ovaj „jamesbondovski“ projekat još uvijek čeka investitora ili vlasnika koji bi finansirao izgradnju ove jedinstvene kuće čiji izgled i arhitektura nemaju nikakav uticaj na okolinu.

Iako projekat graniči sa naučnom fantastikom, riječ je o jednostavnoj i ne pretjerano luksuzno uređenoj kući. S površine u kuću vode stepenice u glavnu dnevnu sobu koja ima staklenu stijenu s pogledom na morski beskraj.

Krov kuće je od armiranog stakla koji je ujedno i bazen. Stanari kuće će imati bazen čiji odsjaj se može vidjeti po gotovo cijeloj kući, što daje osjećaj da se kuća nalazi pod morem.

Kako je zamišljeno da se kuća napravi? Naprosto odvaljivanjem jednog komada stijene i na tom mjestu bi se napravila kuća. Arhitekti kažu kako im za gradnju kuće nije potreban nikakav drugi materijal pored onog koji se inače koristi za gradnju nekretnina.