Prve 3D štampane kuće od betona grade se u Holandiji

U narednih pet godina, holandski inženjeri radiće na konstrukciji čitavog naselja sastavljenog od 3D printanih kuća u blizini Ajndhovena

Svi dosadašnji projekti bili su manje-više eksperimentalni – sve do sad. Projekat Milestoneje prvo naselje s odštampanih kućama od betona na svijetu koje će zaista biti useljeno.

Predviđeno je da se kuće smjeste na lokaciju bogatu zelenilom. Svaka kuća biće potpuno neobičnog, organskog oblika koji drugačijom tehnikom gradnje ne bi mogao da se izvede.

Prva kuća će biti u prvoj polovini 2019. tako da će prvi stanari moći da se usele u svoj novi futuristički dom sredinom godine. Ovaj objekat imaće samo jedan sprat, dok će ostale građevine imati višespratnu strukturu, pa će biti i završene nešto kasnije.

Iza projekta stoji nekoliko holandskih kompanija, kao i Tehnološki Univerzitet u Ajndhovenu. Za izvođenje radova pobrinuće se kompanija Van Wijnen, a tu su još i Vesteda nekretnine, fabrika građevinskih materijala Saint Gobain – Weber Beamix, kao i inženjerska kompanija Witteveen+Bos.

Designboom piše da će se ove betonske konstrukcije vaditi redovne građevinske dozvole kao i za sve druge objekte. Njihove karakteristike zadovoljavaće sve potrebe današnjih kupaca u pogledu udobnosti, izrade, kvaliteta i cijene.