Gaudijeva katedrala konačno dobija dozvolu, za 36 miliona evra

Bazilika Sagrada familija u Barseloni moraće gradskim vlastima da plati 36 miliona evra, jer objekat 136 godina nema građevinsku dozvolu

Istorijski sporazum sklopljen je kako bi se dobile neophodne dozvole za ovu građevinu. Ukupna suma za ta dokumenta iznosiće 41 milion dolara (36 miliona evra), a moraće da bude isplaćena u narednih 10 godina, prenosi CNN.

Taj novac biće iskorišćen za finansiranje projekata namenjenih ublažavanju uticaja miliona posjetilaca koji svake godine obiđu nedovršenu baziliku. Kako navodi CNN, 22 miliona evra biće uloženo u saobraćajnu infrastrukture, sedam miliona u podzemnu željeznicu…

Crkva u Barseloni, nadležna za Sagrada familiju, objavila je na zvaničnom nalogu na Tviteru vijest o predviđenim poboljšanjima u organizaciji okoline.

Španski El pais objavio je tekst prije mjesec dana u kojem je naveo da se čuvena bazilika španskog arhitekte Antonija Gaudija, koja je i pod zaštitom Uneska, gradi bez nadzora zvaničnika.

Bazilika u gotskom stilu gradi se već 136 godina, a radove ne nadziru ni lokalni Savjet niti katalonska regionalna vlada, naveo je list i istakao da to čuveno zdanje dnevno, u prosjeku posjeti 12.000 ljudi.

Godišnje baziliku posjeti oko 4,5 miliona ljudi i procjenjuje se da je ona najposjećenija turistička atrakcija u Španiji.

Planirano je da bude završena do 2026. godine, na 100. godišnjicu smrti Antonija Gaudija, ali uprkos ogromnom značaju projekta za Barselonu i okolinu, čuveno zdanje nema opštinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan ‘procesuira’. Katedrala čak nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo eparhije Barselone.

Nakon više od jednog veka izgradnje katedrale, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barselone 2015. godine počeli su pregovore kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, a koji bi trebalo da se završe do kraja ove godine.