Elizabet Diler je najuticajniji arhitekta

Nakon Dejvida Ađajea i Bjarke Ingelsa, i ove godine Tajms je na listu 100 najuticajnijih ljudi na svijetu uvrstio osobu iz svijeta arhitekture, a ove godine riječ je o Elizabeth Diller

Ovo je drugi put da se Dilerova našla na ovoj listi. Prvi put, to je bilo 2009. kada su je proglasili vizionarkom koja postavlja nove trendove u arhitekture.

Slavna arhitektica je zajedno sa kolegom i partnerom Rikardom Skofidiom 1979. godine osnovala Diller Scofidio + Renfro, interdisciplinarni studio za dizajn, arhitekturu, scenske i vizuelne umjetnosti.

– Ona zamišlja stvari koje mi ostali moramo prvo da vidimo da bismo u njih povjerovali. Ona metaforu može da pretvori u ciglu i malter… Možda je to zato što je ona žena u sferi u kojoj dominiraju muškarci, ili zato što je izvorno bila konceptualna umjetnica – zajedno sa svojim partnerom u umjetnosti, arhitekturi i životu, Rikom Skofidiom. Koji god bio razlog, Liz vidi mogućnosti gdje drugi vide izazove. Ona može da učini nemoguće! – napisala je za Tajms Magazin preduzetnica i filantropkinja Eli Broad.

Elizabet Diler je u svojoj karijeri projektovala veliki broj arhitektonskih objekata, među kojima se ističe grandiozni muzej Broad u Los Anđelesu, kao i High Line park u Njujorku napravljen na mjestu stare nadzemne železnice. Sljedeće godine, u Njujorku se otvara još jedna izuzetna moderna građevina po projektu Dilerove.

Među značajne projekte ubrajaju se i dvorana Alice Tully, Hypar paviljon, škola The Juilliard u Lincoln centru,  Olimpijski muzej i Dvorana slavnih, Edukativni centar univerziteta Kolumbija, Muzej slike i zvuka u Brazilu, Julardov kampus u Kini, Centar za kreativne umjetnosti univerziteta Brown.