Ovako izgleda novo krilo sjedišta EU u Briselu

 

Evropska unija je predstavila svoje novo futurističko sjedište u Briselu. Riječ je o novoj zgradi, tj. krilu imena “Evropa” a sa radom u novim prostorima će se započeti u već januaru

Izgradnja ove moderne građevine navodno je koštala oko 321 milion dolara i prvi je korak prema unapređenju izgleda samog sjedišta Evropske unije. Sama ideja je bila da se kreira puno veći prostor u odnosi na dosadašnji koji je udaljen od buke i gužve, a cjelokupni projekat potpisuje belgijski arhitektonski studio Samyn and Partners.

Nova prostorija za okupljanje lidera EU sada manja i intimnija u poređenju sa onom dosad korištenom u zgradi “Justus Lipsius” koja je vremenom postala premala za sva godišnja okupljanja i samite.

Važno je spomenuti kako su stara i nova zgrada povezane s dva pješačka mosta i funkcionišu jedinstveno. U novom objektu će biti 250 kancelarija, a ostatak administracije Vijeća će ostati u dosadašnjoj zgradi.

Izbor materijala i dizajn su inače u skladu s principima održivog razvoja, a prevladavaju staklene stijene u kombinaciji s hrastovinom, dok u unutrašnjosti prevladava mnogo boja.

Krov novog objekta prekrivaju i fotonaponski paneli koji će biti veliki proizvođači solarne energije u gradu. Nova zgrada “Evropa” proteže na oko 70.000 kvadratnih metara što je trećina objekta “Justus Lipsius”.