Neboder prekriven biljkama: Arhitekta predstavio planove za zgradu budućnosti

Italijanski arhitekta Stefano Boeri otkrio je planove za pametni grad u Kankunu u Meksiku, sav u šumi.

Grad nazvan Smart Forest Siti Kankun trebalo bi da bude izgrađen na lokaciji od 557 hektara u blizini meksičkog grada. Prema riječima arhitekte, sadržaće 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća i grmova.

„Ovo je botanički vrt u savremenom gradu zasnovan na baštini civilizacije Maja i njihovom odnosu s prirodnim i svetim svijetom“, kaže Boeri.

„To je urbani ekosistem u kojem su priroda i grad isprepleteni i djeluju kao jedan organizam“, dodaje italijanski arhitekta.

Njegov projekat je dio koncepta gradova sačinjenih od nebodera prekrivenih biljkama, gde je obilje zelenila namenjeno čistijem okruženju.

Boerijeva firma se nada da će taj projekat biti usvojen umjesto ogromnog tržnog centra i da će ponovo prekriti šumom prostor koji je, usljed potrebe za gradnjom hotela, pretvoren u kamenolom, prenosi portal Energetika.

„Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i fasadama, ovim površinama ćemo vratiti prirodni izgled i savršenu ravnotežu između zelenila i tragova gradnje“, izjavio je arhitekta.

Ovaj pametni grad apsorbovaće 116.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Grad bi bio izgrađen uz potpuno poštovanje prema privatnosti njegovih stanovnika. Senzori raspoređeni unutar građevina prikupljali bi i dijelili relevantne informacije koje bi se analizirale i pretvarale u prijedloge za unaprijeđenje svakodnevnog života.

Pored estetske privlačnosti, objekti pokriveni biljkama upijaju ugljen-dioksid i fine čestice iz atmosfere, čineći vazduh daleko sigurnijim za disanje. Ovaj arhitekta već je izgradio malu „vertikalnu šumu“ u svojoj rodnij Italiji.