Svjetske berze: Najbolji period za banke od 2009. godine

Rast akcija na svjetskim berzama nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i zabilježen je još samo 1972. i 1996. godine, poslje pobjede Ričarda Niksona odnosno Bila Klintona.

Na Wall Streetu je Dow Jones je zabilježio svoju najbolju sedmicu u posljednjih pet godina ojačavši 5,4 odsto, na rekordnih 18.847 poena. Indeks S&P 500 je za pet dana porastao 3,8 odsto, što je njegov najveći sedmični dobitak od 2014. godine. Vrijednost Nasdaq indeksa porasla je 1,5 odsto.

Cijene akcija su rasle u ponedjeljak i utorak podstaknute špekulacijama da će Hilari Klinton pobjediti u utrci za Bijelu kuću. Tržišta su ‘navijala’ za nju jer su smatrala da će Tramp donijeti nesigurnost po pitanju spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.

Međutim, nakon pobjede Trampa, ulagači su se fokusirali na Trampove političke prioritete, koji uključuju značajno smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i odbranu, kao i na labavljenje regulacije za banke.

Investitori se nadaju da će Tramp ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o popuštanju restrikcija za banke i opozivu Dodd-Frank zakona kojim se regulišu odnosi između banaka i potrošača, a kojemu su se banke svojevremeno protivile. Usljed toga su akcije banaka prošle nedjelje porasle 11 odsto, najviše od 2009. godine, dok su akcije industrijskog sektora porasle više od 7,5 odsto.

“Sve što je Tramp spomenuo tokom predizborne kampanje, svaka industrija na koju se osvrnuo, bilo u povoljnom ili nepovoljnom kontekstu, zabilježila je velika pomjeranja”, kaže Tim Ghriskey, direktor u “Solaris Group”.

Snažno je, oko 10 odsto, prošle sedmice skočio i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, koji je mjesecima bio pod pritiskom jer je Hilari Klinton najavljivala promjenu načina određivanja cijena lijekova jer ih smatra previsokim. Nakon njenog poraza, manje je vjerovatno da će do toga doći.

“Wall Street će u narednom periodu pratiti koga će Tramp izabrati u svoju ekipu i što će najaviti kao svoje političke prioritete. Iz toga će se vidjeti hoće li se potvrditi optimističan ton zabilježen na tržištima posljednjih dana”, kaže Alan Gayle, strateg u “RidgeWorth Investments”

I na evropskim su berzama cijene akcija porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 odsto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,0 odsto, a pariški CAC 2,5 odsto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 2,8 odsto, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga raste cjenovna konkurentnost izvoznih proizvoda japanskih kompanija na inostrana tržištima. (Hina)