Poslije 8 godina Metallica izdala album: Konačno nam je muzika na drugom mjestu

Metal bend Metalika objavio je deseti studijski album „Hardwired…To Self-Destruct“ poslije nekoliko mjeseci iščekivanja

Fanovi su čekali osam godina, na novi album. Još od izdavanja „Death Magnetic“ 2008. godine. Deseti studijski album od 88 minuta smješten je na dva diska sa novih 12 pjesama o bijesu,  zločinu…

– Kada smo zajedno, sve pršti od energije – rekao je bubnjar Lars Ulrik, koji piše pjesme zajedno sa Hetfildom. Džejms je nesumnjivo svjestan stvari koje u sebi nosi, ali smo sigurni da se dobra, energična muzika može praviti i ako nismo zlovoljni, ljutiti, mračni ljudi…

Članovi benda prošli su kroz seriju grupnih terapija i odvikavanja koje su snimili i javno prikazali 2004. godine u filmu „Metallica: Some Kind of Monster“. Danas su svi porodični ljudi koji umiju da razlikuju život i umjetnost, odnosno privatnost i posao.

–  Ranije je snimanje pjesama i odlazak na turneje bilo jedino što se dešavalo u našim životima. Sada je bend na drugom mjestu, iza naših porodica, iza pokušaja da očuvamo zdrav um. Razvili smo sasvim drugi način na koji radimo, a koji se fanovima vjerovatno ne bi dopao ukoliko broje dane do narednog albuma. Ali, da bismo bend održali zdravim, da bi kolektiv bio zdrav, bilo je neophodno promijeniti model – objasnio je Ulrik.

Na novom albumu ispolirali su stil koji bruse već 35 godina, još otkad se Hetfild javio na Urlikov oglas da osniva bend i da su mu potrebni muzičari. Kolekcija je mješavina žanrova i stilova, uključujući i performans, animaciju i obavezni postapokaliptični san. Ovo bi možda mogao da bude njihov najbolji album u posljednje dvije decenije – moćna, suptilno moderna produkcija u koliziji sa najboljim rifovima i najoštrijim stihovima koje su Hetfild i Ulrik ikada napisali.

Metalika je svoje muzičko putovanje započela davne 1981. a za osnivanje benda zaslužni su upravo Hetfeld i Ulrih. Od tada pa do danas, Metallica je postala jedan od najuticajnijih bendova u istoriji, kao i jedan od komercijalno najuspješnijih bendova. (N)