Rasim Bajrović: Holidej, simbol ZOI i Sarajeva ponovo centar zbivanja

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Europe grupacija preuzela hotel Holiday za 42 miliona KM, on već sija u novom/starom ruhu

Između 16 ponuđača, najpovoljnija ponuda na međunarodnom tenderu za kupovinu hotela Holidej in bila je ona Europe grupacije. Cijena od 42 miliona maraka podrazumijevala je vlasništvo nad objekatom i zemljištem. Prvi čovjek Europe grupacije, Rasim Bajrović, kaže kako je prvih pet spratova hotela sa oko 200 soba već renovirano, a do kraja godine očekuje da i preostalih pet spratova sa 200 smještajnih soba bude spremno za nove goste. Do sada je renovirano kompletno prizemlje u okviru kojeg je i devet kongresnih dvorana. Istovremeno se renovira bazen, prostor za fitnes i velnes, tako da će Holiday u punom kapacitetu biti spreman odmah poslije Nove godine.

hotel_holiday_21

– Pripremili smo sedam do osam miliona maraka za obnovu hotela i do sada smo investirali oko pet miliona maraka, a do kraja godine planiramo uložiti još tri miliona. Dakle, ulaganja u renoviranje i novu opremu do kraja godine zaći će na osam miliona maraka. Velika je sreća što je Holiday pripao našoj grupaciji jer hotel Europe u centru grada, koji je takođe dio naše grupacije, baštini tradiciju dugu 135 godina te je bio i ostao vodeća hotelijerska kuća u zemlji. Mi kao grupacija s Holidayem utrostručujemo svoje sadržaje jer ćemo imati novih 400 soba različite veličine, 15 apartmana i dva predsjednička koji su najveći u regiji. Posebno ističem devet konferencijskih dvorana, a najveća ima više od 600 mjesta. To nam omogućava da se ozbiljno bavimo kongresnim turizmom – ističe Bajrović. Uz Nacionalni restoran, popularni Caffe Inn i petnaestak drugih pratećih sadržaja, Bajrović je uvjeren kako će Holiday ponovo biti centar društvenih zbivanja u Sarajevu. Zanimanje gostiju, kaže, već sad premašuje očekivanja i očito je da posjetioci nisu zaboravili ovaj simbol olimpijskog Sarajeva.

Iskustvo Rasima Bajrovića u hotelijerstvu traje preko 30 godina jer je pred same Zimske olimpijske igre u Sarajevu, kao mladi diplomirani ekonomista “vatreno krštenje” imao kao izvršni direktor hotela Jahorina.

Bajrović je vlasnik i hotela Evropa u centru Sarajeva koji baštini tradiciju dugu 135 godina

– Nakon četiri mjeseca na Jahorini, prihvatio sam ponudu da se okušam u privatnom biznisu jer sam osjećao da je to moj put, iako sam mogao graditi karijeru i u državnom sektoru. Jednom uglednom hotelijeru iz Dubrovnika koji nam je pomagao za vrijeme ZOI na Jahorini predočio sam neke svoje ideje i on mi je ponudio da u Dubrovniku na Stradunu uzmem u zakup jednu piceriju. Prihvatio sam to i u tih nekoliko godina napornog rada zaradio prvi kapital. Vratio sam se u Sarajevo i registrovao privatno preduzeće za ugostiteljstvo i građevinarstvo, a nakon rata izgradio sam i svoj prvi hotel. Dug je to poslovni put, a zadovoljstvo mi je što su rezultati mog rada i te kako vidljivi. Zadovoljan sam što sam u svim tim poslovnim poduhvatima imao partnera u UniCredit banci, i to je, mislim, obostrano uspješna priča – kaže Bajrović kojem kupovina i oživljavanje Holidaya predstavlja tek još jednu etapu u karijeri. Vlasnik je i uspješnog hotela Dalmatino u Vodicama u Hrvatskoj. Iduće godine planira dogradnju tog hotela kako bi imao 70 soba i tri apartmana.

– Velike planove imam i u BiH a već za nekoliko godina, kada se otplati dio postojećeg kredita, planiram izgradnju poslovno-stambenog objekta sa oko 25 spratova u neposrednoj blizini Holidaya. Projektna dokumentacija već postoji i na nama je krenuti u taj novi poduhvat – poručuje Bajrović.

(Zlatko Tulić/VL)