Spajaju se Reno i Nisan

Francuska automobilska kompanija Reno (Renault) dostavila je zvaničnu ponudu za spajanje sa dugogodišnjim partnerom, kompanijom Nisan Motor, javlja japanska televizija TBS, pozivajući se na neimenovane izvore.

Francuski proizvođač automobila predložio je da se kompanije spoje po sistemu holdinga, što bi Renou i Nisanu omogućilo ravnopravno vlasništvo i zastupljenost u odboru, prenijela je japanska televizija, ali nije iznijela dodatne detalje o tome kada je prijedlog dostavljen.

Predsjednik Renoa Žan-Dominik Senar, koji je imenovan u januaru na tu funkciju nakon smjene glavnog kreatora te alijanse Karlosa Gosna, oživio je prijedlog da se francuski proizvođač ujedini sa Nisanom, naveli su prošlog mjeseca izvori upoznati sa situacijom, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Britanski list “Fajnenšel tajms” je, međutim, objavio da su i Nisan i japanska vlada odbacili napore Renoa da se uključi u pregovore o spajanju.

Reno i Nisan, zajedno sa trećim partnerom Micubišijem, proizvode 10,8 miliona automobila svake godine, što je gotovo duplo više u odnosu na globalne isporuke Forda.