Veliko preuzimanje na tržištu nekretnina: Vonovia kupuje Deutsche Wohnen

Akvizicije

Vonovia, najveći njemački operater stanova za najam, objavio je u ponedjeljak veče da želi da preuzme svog najvećeg konkurenta Deutsche Wohnen za oko 18 milijardi eura.

Vonovia će ponuditi 52 eura po dionici Deutsche Wohnena, procjenjujući kompaniju na 18 milijardi eura, uz premiju na cijenu zatvaranja u petak veću od 15 posto. Deutsche Wohnen također ima 11 milijardi eura neto duga.

Dioničari Deutsche Wohnena takođe bi dobili dividendu od nešto više od jednog eura po dionici. Transakciju bi finansirala Vonovia.

Za razliku od 2016. godine, kada je Deutsche Wohnen odbacio ponudu većeg suparnika, transakciju će ovoga puta podržati obije kompanije.

S tržišnom kapitalizacijom od 30 milijardi eura, Vonovia je gotovo dvostruko veća od Deutsche Wohnena, čiji je portfolio nekretnina takođe grupisan u Berlinu, jednom od najatraktivnijih njemačkih tržišta nekretnina. Obije su kompanije sastavnice Dax-a, njemačkog blue-chip indeksa.

Dobro informisani izvori kažu da bi se potencijalni dogovor, o kojem je prvi izvijestio Bloomberg, mogao najaviti već danas. Međutim, naglasili su kako je i dalje moguće da bi razgovori mogli propasti. Njemačka su tržišta bila zatvorena u ponedjeljak zbog državnog praznika.