Apple planira investirati u proizvodnju automobila sa autopilotima

Kompanija Apple je svom pismu američkim transportnim regulatorima navela da je uzbuđena zbog potencijala autonomnih sistema u mnogim područjima, uključujući i prevoz i tada je prvi put priznala da planira ulagati u automobile koji će imati autopilot

Kompanija Ford takođe planira pravljenje ovakvih automobila i oni bi se na cesti trebali pojaviti do 2021. godine. Kompanija je već registrovala nekoliko internet domena povezanih s automobilima, uključujući apple.car i apple. auto.

U pismu od pet stranica koje je potpisao Appleov direktor za integritet proizvoda Steve Kenner, pozvao je NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) da ne uvodi previše pravila u testiranje autopilota, jer postojeći i novi proizvođači trebaju biti jednako tretirani.

On je predložio da kompanije treba da dijele podatke o nesrećama i propustima kako bi se napravila potpuna slika o svakoj kompaniji, a i omogućilo dizajniranje boljih sistema te  da privatnost kompanija ne bi trebala biti ugrožena zbog dijeljenja takvih podataka.

Google već testira automobile s autopilotom na cestama, a proizvođač automobila Tesla u oktobru je objavio da će svi njegovi automobili imati instaliran hardver kako bi bili spremni na autonomnu vožnju.