Tehnološki trendovi koji će obilježiti 2017. godinu

Predstavljamo vam trendove koji se očekuju u tehnologiji ove godine

Pametna kućna tehnika
Internet stvari odnosno Internet of Things je pojma koji će vjerovatno postati dio ove zajednice. Veliki broj tehnoloških proizvođača počeo je da se specijalizuje za kreiranje digitalnih ekosistema, tako da jedan isti softver i pristupni profil možete da imate na nekoliko različitih uređaja.

Ovo podrazumijeva i povezivanje pametnih aparata, kao što su televizor, računar, pa sve češće i bijela tehnika, poput frižidera ili veš-mašina. Npr. ukoliko kada krenete sa posla, a napoljuje 40 stepeni, svojim mobilnim telefonom možete da uključite hlađenje u svom domu.

Zamjenska i virtuelna realnost
Takozvana augmentovana realnost doživjela je procvat kada se pojavila globalno popularna igrica Pokemon go. Ljudi su, koristeći svoje telefone, simulirali video-igricu u realnom svijetu i nosili je svuda sa sobom. Uz Samsungov sistem Gear i virtuelna realnost više nije samo teorijski pojam. Ove godine je sve počelo, a ostaje nam samo da vidimo u kojem pravcu će se dalje razvijati nova realnost koja je pred nama.

Mašine počinju da uče
Bilo bi dobro da budemo oprezni prilikom programiranja novih mašina, budući da se tehnologija razvija u takvom smijeru da će mašine vrlo uskoro početi da uče. Googleov algoritam došao je do tačke na kojoj vaš lični digitalni asistent, kojeg nosite na svom telefonu, tačno zna šta vam je u kom trenutku potrebno i šta je to što volite, koja mjesta posjećujete i kako provodite vrijeme. Jednostavno rečeno, iz priloženih materijala, ovaj softver uspio je da nauči mnogo toga o vama samostalno, a da nije bilo potrebno da mu vi nešto saopštite. Zato će ubuduće, kada kažemo “pametan” telefon, to dobiti potpuno novu dimenziju.

Sve se može naručiti
Zahvaljujući Uberu, globalnom startapu koji je omogućio naručivanje prevoza taksi-vozilima u bilo kojem trenutku iz gotovo svakog dijela svijeta, na kućnu adresu, korisnici su počeli da se navikavaju na to da sve mogu naručiti uz pomoć aplikacije na svom telefonu. Ako želite da kao servis opstanete na tržištu, morate biti dio ovog trenda, pa samim tim da prebacite dio svog servisa na mobilnu platformu. Tehnološka pomama ne jenjava. Ono što je sigurno jeste da se sve brže razvija i da ćemo sve češće dobijati nove tehnologije. (Fokus)