Google će obilježavati spore sajtove u Chrome-u

Google eksperimentiše sa novom značkom koja bi u Chorme browseru trebalo da obilježi sajtove koji se sporo učitavaju.

Blog post Chrome tima objašnjava da će pregledač u budućnosti biti u mogućnosti da identifikuje sajtove koji se korisnicima učitavaju brzo ili sporo i obilježi ih jasnim oznakama. Ovakav način obžilježavanja može da bude u raznim formama, a tim planira da ih isproba kroz eksperiment i pronađe onu koja će biti najkorisnija za korisnike.

Google planira da identifikuje sajtove koji su dizajnirani tako da budu generalno spori. Kompanija će analizirati istorijske podatke o latenciji kako bi ustanovila koji sajtovi zaslužuju koju značku, a Chrome tim takođe istražuje i mogućnost identifikovanja sajtova koji se učitavaju sporije usljed sporog hardvera ili veze sa mrežom.

Google razmatra i ekran za učitavanje koji bi upozorio korisnike, ili progress bar koji bi bio zelen ukoliko je sajt brz i crven ukoliko je spor.

“Označavanje brzine razvijamo u bliskoj saradnji sa drugim timovima u Google-u koji se bave obilježavanjem ili ispitivanjem kvaliteta korisničkog iskustva”, objašnjavaju iz Chrome tima.

“Vrlo smo pažljivi kada je u pitanju postavljanje normi oko toga šta se smatra dobrim iskustvom na webu i nadamo se da će one biti dostižne za sve developere”.