Kirk Daglas slavi 100. rođendan

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Daglas, čije su uloge obilježile kinematografiju 20. vijeka, napunio je i jedan svoj

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima Šampion, Žudnja za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Posljednji voz sa Gan Hila, Spartak.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Bjelorusiji. Prije nego što se 1941. pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promijenio u Kirk Daglas.

Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame, a 1946. je imao prvu filmsku ulogu u filmu Čudna ljubav Marte Ajvers. Prekretnicu u karijeri označio je film Šampion 1949. godine.

Daglas iz dva braka ima četiri sina, a njegov najstariji sin je čuveni glumac Majkl Daglas koji je i organizovao rođendansku čajanku sa oko 200 zvanica.

Ponikavši iz veoma siromašne porodice koja je živjela pored pruge, Kirk je od majke naučio da uvijek mora da pomaže drugima, zbog čega je danas jedan od najpoznatijih filantropa koji je humanitarnim organizacijama donirao milione dolara.  Od 13. godine radio je preko 40 poslova da bi uštedio za školarinu i ishranio šest sestara, majku i oca koji je sakupljao smeće i često se opijao. Nakon što je završio studije vrijedno je radio u ratnoj mornarici i bio je aktivan u rvačkom timu.

Profesorka engleskog sa kojom je imao prvo seksualno iskustvo u 15. godini ga usmjerava ka glumi koju je veoma volio. Upisuje se u dramsku školu sa Dijanom Dil, kasnije njegovom suprugom, i Loren Bekol koja mu pomaže da započne karijeru na filmu kao zamjena glumaca. Ona ga je zatim preporučila poznatim rediteljima, a veliki udio je imao i njegov privlačan fizički izgled.

Čak tri puta je bio nominovan za Oskara, 1950. za film Šampion, 1953. za ulogu u filmu Loši i lijepi i 1957. godine za film Žudnja za životom, ali mu je tek 1996. dodijeljen počasni Oskar za životno djelo. Nakon pada helikoptera 1991.  jedva je ostao živ, dok je u nesreći poginulo dvoje ljudi. Nakon toga operiše kičmu i srce, a pretrpio je i moždani udar nakon kojeg je izgubio mogućnost govora, zbog čega je upao u depresiju i prema nekim navodima pokušao samoubistvo. Dio oporavka podrazumijevao je i da ponovo mora da uči da govori. Sličnu nesreću izbjegao je 1985. kada je trebalo da putuje privatnim avionom u koji nije ušao zbog svađe sa drugom ženom Eni Bajdens. Avion se srušio, a svi putnici su poginuli. Nažalost, drame se nastavljaju i Kirk 2004. sahranjuje sina Erika koji se predozirao. Pored Majkla mu ostaju Džoel i Peter.

Svoju privatnost nikada nije krio od javnosti, što potvrđuje činjenica da je objavio čak šest autobiografija. Mnogi ga nazivaju i najstarijim blogerom na svijetu i njegove tekstove od 2012. objavljuje Hafington Post. U jednoj od tih autobiografija opisana je i njegova posjeta Josipu Brozu Titu koji je po Daglasa i njegovu suprugu poslao privatan avion.