Do kraja 2017. na mreži 10 novih hidroelektrana

U ovoj godini pravo na podsticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova električne energije i na taj način podmirile četiri odsto krajnjih kupaca u Republici Srpskoj

U Elektroprivredi Republike Srpske ističu da je pravo na podsticaje ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dvije elektrane na biogas, napominjući da će do kraja iduće godine na mreži biti još 10 novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja.

Njihovo učešće u proizvodnji električne enrgije biće povećano za dva procenta, a isti rast očekuje se i u 2018. godini. U ERS-u dodaju da je sve značajnije učešće obnovljivih izvora električne energije u sistemu podsticaja obnovljivih izvora u Republici Srpskoj, ali i njihov značaj u podmirenju krajnjih kupaca struje.

Instalisanjem malih elektrana povećao se broj postojećih energetskih izvora, a njihov rad je doprinio i povećanju sigurnosti snadbijevanja potrošača.

U ovom preduzeću pojašnjavaju da je riječ o tehnologijama koje nisu tržišno konkurentne i da su samim tim predmet podsticaja u vidu obaveznog otkupa po garantnoj cijeni u trajanju od 15 godina, a nakon tog perioda prestaju obaveze obaveznog otkupa, i proizvođač izlazi na slobodno tržište.

Prema akcionom planu Vlade Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora električne energije u periodu od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vjetroparka na području Hercegovine.

Gradnja vjetroparka „Hrgud“ instalisane snage 48 megavata počeće u 2017. godini i to će biti prvo vjetropostrojenje u Srpskoj, čija će godišnja proizvodnja iznositi 126 gigavat-časova električne energije, što je otprilike polovina proizvodnje Hidroelektrane Bočac.

U ERS-u očekuju da „Hrgud“ na mreži bude do 2020. godine. Osim „Hrguda“ u privatnoj režiji je planirana izgradnja i vjetroparka „Trusina“ u opštini Nevesinje, čija će instalisana snaga iznositi oko 50 megavata. Na ovaj način do 2020. godine u potpunosti će biti ispunjen petogodišnji Akcioni plan Vlade Srpske za korišćenje obnovljivih izvora električne energije.