Kako će Srpska odgovoriti na hrvatski zahtjev prema TE Gacko

Hrvatska elektroprivreda uputila je nadležnim institucijama u BiH zahtjev za mirno poravnanje potraživanja, koja HEP procjenjuje na 100 miliona evra, na osnovu prijeratnih ulaganja u Termoelektranu (TE) Gacko

HEP je od BiH zatražio da se odrede dužnosnici s kojima bi se održao sastanak i na kojem bi se odredio daljnji tok pregovora u vezi s ovim, sve izvjesnijim, sporom.

Prema proračunima na koje se pozivaju, u HEP-u navode da je svega sedam od ukupno 25 dogovorenih godina isporuke izvršeno u skladu sa sporazumom i za taj period je isporučena struja.

– Stoga HEP ima pravo na preostalih 17 godina i osam mjeseci isporuke u ukupnoj količini od 10,2 teravat sati električne struje. Nadalje, prvobitni očekivani rok trajanja od spomenutih 25 godina mogao je biti produžen prema sporazumu, uzimajući u obzir tehničke, ekonomske i rezerve uglja u RiTE Gacko. Kako je Termoelektrana Gacko u funkciji i danas, sasvim je očigledno da je produženje roka trajanja, spomenuto u Samoupravnom sporazumu o udruživanju rada i sredstava radi zajedničke izgradnje, moglo biti izvodivo i samim tim HEP ima pravo na isporuku električne energije za cijeli operativni period termoelektrane – navodi HEP.

Dan ranije ministar spoljne trgovine i privrednih odnosa Mirko Šarović rekao je da je ovo zabrinjavajuća situacija za BiH, dodajući kako je o ovom slučaju obavijestio i tamošnje pravobranilaštvo.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kazao je kako je HEP o svemu već obavijestio Vladu RS-a.

– Oni potražuju određena financijska sredstva od onoga što su investirali u sektor energetike prije početka rata u BiH. Sredstva koja potražuju otprilike su u vrijednosti pet teravatt sati električne energije – rekao je Đokić i naglasio da RS može isto učiniti po pitanju Hidroelektrane Dubrovnik, koja koristi riječni potencijal Trebišnjice iz vještačkog jezera u Bileći.