Rosnjeft se povukao iz Venecuele

Energija

Trenutno nisu jasne posljedice tog poteza, na koji se ruski gigant odlučio u vrijeme kada cijena nafte dolazi blizu 25 dolara za barel, po zajednička ulaganja sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom Petroleos de Venecuela (PDVSA).

Američka vlada pojačala je pritisak na vladu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, nametnuvši između ostalog i sankcije za dva ogranka Rosnjefta registrovana u Švajcarskoj – Rosnjeft trejding i TNK trejding internešenel.

Promjene vlasničke strukture znače da bi od subote svaki budući potez SAD protiv poslovanja s naftom u Venecueli bio direktno usmjeren protiv ruske vlade.

Rusije, preko državne kompanije Rosnjeftgas, posjeduje malo preko 50 odsto udjela u kapitalu Rosnjefta koji kontroliše Kremlj, piše britanska agencija. Međunarodni dioničari su BP koji ima 19,75 odsto, i Katar preko QH investmentsa koji posjeduje još 18,93 procenta kapitala.

Povlačenjem iz Venecuele i prenošenjem poslovanja na neki entitet u vlasništvu zvanične Moskve, Rosnjeft, koji predvodi Igor Sečin, bliski partner predsjednika Vladimira Putina, prenosi rizike povezane s poslovanjem u Venecueli na rusku vladu, piše Rojters.

Portparol Rosnjefta Mihail Leontijev kazao je Rojtersu da je odluka da se ukine poslovanje u Venecueli način da se zaštite dioničari kompanije.

Rosnjeft nije želio da otkrije ime kompanije kojoj je prodao svoje poslovanje u Venecueli, kao ni portparol ruske vlade koji je potvrdio transakciju.

Na pomenute dvije kompanije kojima su SAD nametnule sankcije prošle godine je odlazilo preko trećine ukupnog venecuelanskog izvoza nafte.