Vajda, glavni Đokovićev trener u 2017.

Drugi teniser svijeta Novak Đoković neće tražiti zamjenu za Borisa Bekera, već će šef stručnog štaba u narednoj godini biti Slovak Marjan Vajda

Ako je bilo dilema da li će poslije Bekera i Vajda napustiti Đokovićev tabor, poslije snimaka iz Monaka, na kojima se vidi da Slovak radi sa Novakom na treninzima, jasno je da će se i poslije 10 godina saradnja njih dvojice nastaviti. Ostaje samo dilema da li će Đoković do početka sezone angažovati još jednog trenera, koji bi došao na Bekerovo mjesto. Vajda je glavni u Đokovićevom timu još od 2006. i uz njega je bio u svim najvećim uspjesima. Od dolaska Bekera malo mu se smanjila uloga, ali je i dalje bio u timu na najznačajnijim me;evima.

Vajda je postao trener Novaka Đokovića, i to kada je na ATP listi zauzimao 40. poziciju. Tada je i počeo Noletov uspon. Godinu dana kasnije već je bio peti igrač svijeta, a nakon 12 mjeseci – treći. Sa njim na čelu stručnog štaba se i probio na lidersko mjesto ATP liste 4. aprila 2011. i sa njim je osvojio svih 12 grend slem titula.

Đoković je na društvenim mrežama objavio fotografiju svog tima za 2017. uz opis „nova godina, novi ciljevi, nova energija“. A, na fotografiji je i kontroverzni duhovni guru Pepe Imaz, što znači da će neobična saradnja, zbog koje su se navodno Beker i Đoković razišli, trajati i dalje. Imaz je upravo poručio da nije kriv za taj potres: „Ako je Novak odlučio donijeti ličnu odluku, ko sam ja da to komentarišem?“ – rekao je za El Mundo.

Đoković novu sezonu otvara u Dohi (2.-8. januar), na turniru gdje će nastupiti i Endi Marej, koji mu je poslije duže dominacije uzeo primat. Što je i najava da će sljedeća godina ponovo proteći u njihovom rivalstvo, pogotovo što Đoković brani dosta poena.