Facebook u borbi protiv lažnih informacija

Društvena mreža Facebook objavila je uvođenje novih funkcije za borbu protiv širenja dezinformacija i omogućila korisnicima da sami označe informacije koje smatraju lažnim

Ova društvena mreža počela je da na ograničenom broju korisnika testira novu komandu koja omogućava da se neka poruka označi kao lažna informacija, jer je kritikovan prošlog mjeseca da su lažne vijesti plasirane preko te društvene mreže uticale na američke predsjedničke izbore.

To će moći da se uradi klikom u gornjem desnom uglu poruke, gdje već postoje komande da se sadržaj označi kao „dosadan“ ili „nepoželjan“, a oni koji budu provjeravali činjenice, moraju da pristupe kodeksu principa da bi u tome učestvovali.

Ako se provjerom ustanovi da članak sadrži pogrešne informacije, ta poruka će biti označena trouglom sa znakom uzvika, poput saobraćajnog znaka za opasnost, i pisaće da ga osporavaju nezavisni kontrolori. Taj članak će i dalje moći da se dijeli preko Facebooka, ali uvijek uz oznaku opasnosti. Autor tog članka ili urednik, više neće moći da ga promoviše preko Facebooka, konkretno sa reklamama.

Facebook je naveo da će poruke koje se poslije provjere činjenica pokažu da su lažne, biti označene linkom gdje će se objasniti zašto, a takođe bi te informacije mogle da padnu niže u „News feedu“.

Takođe su istakli da razmatraju uvođenje i drugih funkcija, poput kažnjavanja veb sajtova koji pokušavaju da imitiraju vodeće izvore informacija ili da navode čitaoce da vjeruju da su oni poznat izvor vijesti.

Facebook je sredinom novembra već objavio da više neće dozvoljavati reklame na veb sajtovima gdje se objavljuju lažne vijesti, ali tada nije naveo po kojim kriterijumima će se označavati takvi sajtovi.

Internet gigant Gugl je sredinom novembra takođe objavio da će uvesti sličnu politiku prema takvim veb sajtovima.