YouTube uvodi besplatne filmove

Tehnologija

YouTube je bez mnogo pompe omogućio korisnicima besplatno gledanje holivudskih filmskih hitova. U trci sa Netflixom i drugim streaming servisima YouTube pokušava da dođe do publike na sebi svojstven način – besplatni sadržaj sa reklamama

Prošlog mjeseca Youtube je omogućio gledanje određenog broja poznatih dugometražnih filmova i to potpuno besplatno, ukoliko vam ne smetaju reklamni blokovi koji se ne mogu preskočiti. Niko doduše nije komentarisao da li AdBlock aplikacije pomažu u ovom slučaju.

Za sada je dostupno stotinak filmova, a najzvučniji naslovi su: Terminator, Rocky i Legally Blonde. Rohit Dhawan, direktor menadžmenta proizvoda, objasnio je novu strategiju YouTubea: Prepoznali smo priliku na osnovu zahtjeva korisnika koji su tražili više opcije pored plaćanja za gledanje filmova. Zašto ne bismo ponudili besplatne filmove sa reklamama?

Iako je riječ o najposjećenijem streaming servisu na svijetu, broj korisnika koji plaćaju pretplatu za YouTube Red je komično mali u odnosu na servise poput Netflixa. Ipak, kako YouTube ima skoro dvije milijarde aktivnih korisnika svakog mjeseca, jasno je da su korisnici tu, samo ne žele da daju pare. Zbog toga je opcija usluge nalik na klasičnu televiziju najlogičniji za ovaj servis.

YouTube se nada da će se vremenom razviti način sponzorisanja filmova. Očekuje se da će u budućnosti kompanije sponzorisati određene naslove – npr. pivo uz sportske filmove, ženska kozmetika uz romantične naslove… Ipak, budućnost ovog projekta zavisi i od studija koji imaju svoje strategije prodaje filmskih naslova. Ne treba zaboraviti i na konkurenciju – Netflix ima preko 140 miliona mjesečnih pretplatnika, a tu su i Amazon, Hulu, uskoro i Disney+…