Fejsbukove aplikacije kompanijama u EU donijele 208 milijardi eura

Tehnologija

Aplikacije kojima upravlja Fejsbuk su pomogle kompanijama u Evropskoj uniji da ostvare plasman robe vrijednosti 208 milijardi eura tokom 2019. godine, odnosno da stvore 3,1 miliona radnih mjesta.

U analizi koju je objavio tehnološki gigant se navodi i da je njihove usluge koristilo 25 miliona privrednih subjekata iz EU.

Kompanije u anketi su navele da je oglašavanje na Fejsbuku, WhattsApp-u ili Instagramu pomoglo u ostvarenju skoro 100 milijardi eura izvoza tokom prošle godine, od kojih je 58 milijardi generisano na unutrašnjem tržištu Unije.

Šest od deset kompanija obuhvaćenih istraživanjem navelo je da su Fejsbukove aplikacije važne za smanjenje troškova marketinga, a sličan broj njih je rekao da su isti servisi važni za poboljšanje usluge kupcima.

U izvještaju se dodaje i da 70% kompampanija koje su korisnici aplikacija izvozi, što je za 20% više od konkurenata koji su se odrekli ovog kanala komunikacije, a nadpolovična većina je takođe rekla i da su korisne za ulazak na pojedinačna tržišta.