Oprezna trgovina na evropskim berzama, indeksi u blagom porastu

Berza

Na evropskim berzama jutros se trguje oprezno, a indeksi su blago porasli zahvaljujući dobicima u bankarskom sektoru

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je juče oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,2 posto.

Među najvećim dobitnicama je akcija Deutsche banke, s rastom cijene za 4 posto, nakon što je najveća njemačka banka postigla nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa u vezi tužbe da je svojevremeno prodavala rizične hipotekarne vrijednosnice, a da kupce nije upozorila na rizike, što je dovelo do finansijske krize 2008. godine.

Banka je pristala da plati 7,2 milijarde eura, što je upola manje nego što je ministarstvo pravosuđa prvotno zatražilo, a što je prije nekoliko mjeseci snažno uzdrmalo najveću njemačku banku.

Credit Suisse takođe je postigao nagodbu s američkim ministarstvom, pa je cijena akcije te švajcarske banke jutros porasla 2 posto.

Akcija Barclaysa pojeftinila je 0,5 posto jer je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo tužbu protiv te britanske banke zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrednosnica.

Snažno su prosječno za 1,4 posto, porasle cijene akcija italijanskih banaka, nakon što je tamošnja vlada odlučila uskočiti u pomoć banci Monte dei Paschi.

Ta banka nije uspjela da prikupi iz privatnog sektora 5 milijardi eura, što je nužno za opstanak te banke koja je pod pritiskom golemih nenaplativih kredita, pa je pristala na pomoć države.

Na azijskim berzama, cijene akcija su jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj berzi se zbog praznika danas nije radilo.