Evropske berze: Dobre vijesti iz kompanija podigle berze

Na evropskim berzama u utorak prepodne najvažniji indeksi su ojačali, poduprti novim spajanjima u korporativnom sektoru i dobrim finansijskim rezultatima nekolicine kompanija

Panevropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 odsto te je na putu rasta peti trgovinski dan zaredom. Istovremeno, francuski CAC 40, koji je u ponedjeljak uzletio za više od 4 odsto nakon što je centrista Emanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora, jutros ne bilježi većih promjena – kreće se oko 5.260 bodova. Londonski Ftse u blagom je plusu od 0,11 odsto, na 7.272 boda, a frankfurtski DAX u minusu od 0,03 odsto, na 12.451 bodu.

U fokusu investitora su zarade kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pri čemu je akcija AMS-a najveća dobitnica, sa skokom cijene za 16,3 odsto, budući je taj proizvođač čipova izvijestio o prihodima u prva tri ovogodišnja mjeseca iznad očekivanja te najavio da bi mogao i podići procjene prihoda.

Zbog dobrih poslovnih rezultata ojačalala je i akcija švedskog Volva, i to za 6 odsto.

I nova spajanja i akvizicije poduprla su tržišta, pri čemu je cijena akcija Christiana Diora skočila 12 odsto, po najavi da bi Bernard Arnault iz LHMV-a mogao otkupiti manjinski udio Diora i time pojednostaviti njihovo partnerstvo.