Azijske berze: Slab obim prometa, dolar blago oslabio

Berza

Većina azijskih berzi danas je poslovala u pozitivnoj teritoriji, uprkos slabijem obimu trgovanja jer su mnoga tržišta u regionu zatvorena zbog božićnih praznika

Po negativnim rezultatima izdvaja se berza u Tokiju. Indeks Nikkei oslabio je 0,16 odsto, dok je TOPIX u minusu 0,37 odsto. Snažan jen smanjuje zarade automobilske industrije na inostranim tržištima, zbog čega su akcije najvećih japanskih proizvođača oslabile. Tako je Toyota zabilježila pad 1.4% , Mazda 1.9%, a Honda je pala 2.1 odsto. Dobitnik dana bila je akcija “Nintendo” koja je porasla 4,07 odsto, nakon što je kompanija objavila da će se na tržištu sljedeće godine pojaviti njena tri nova proizvoda.

U fokusu ulagača je najava vlasti Kine o većim ulaganjima u infrastrukturu kako bi se podstakao privredni rast, zbog čega je građevinski sektor danas predvodio dobitnike. Popuštanje zabrinutosti na tržištu obveznica takođe je podiglo raspoloženje investitora. Prinosi na 10-godišnje vladine obveznice pali su 0,032 procentni poen na 3,15 odsto.

Najviše rukovodstvo Kine u posljednjih nekoliko nedjelja je izražavalo nezadovoljstvo “pregrijanim” tržištem nekretnine, obećavajući da će uspostaviti dugoročni mehanizam koji će osigurati zdravi razvoj ovog sektora.

U ponedjeljak su pozitivno poslovale i berza u Južnoj Koreji i na Tajvanu, sa rastom 0,09%, odnosno 0,01 odsto. Berze u Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Singapuru bile su zatvorene zbog praznika.

U nevelikom trgovanju na međunarodnim tržištima valuta dolar je u ponedjeljak blago oslabio. U odnosu na euro  i britansku funtu, dolar se kreće oko nivoa od petka, dok je u odnosu na jen oslabio 0,20 odsto.

Od predsjedničkih izbora u Sjedinjenim državama, 8. novembra, američka valuta je rasla podržana Trampovim predizbornim obećanjima o većoj fiskalnoj potrošnji, poreskim olakšicama, većim ulaganjima u infrastrukturu kako bi se podstakao privredni rast i inflacija. Međutim, investitori se sada pitaju šta Tramp može da ispuni od obećanja.

Da bi američki izvozni proizvodi bila konkurentni na inostranim tržištima, za šta se Tramp zalagao u kampanji, dolar ne može nastaviti rasti. Trebalo bi sačekati da čujemo šta će reći nova administracija.

Od početka ove godine dolar je ojačao 3,7% prema euru, 7% u odnosu na kineski juan, dok je prema japanskoj valuti još uvek u minusu 2,6 odsto.