Google testira nove telefone kojima će „napasti“ Apple i Samsung

Google testira nasljednike Pixela i Pixela XL, a u pripremi je i Pixel 2B koji bi trebalo da ima slabiji hardver i manju cijenu

Google je prošle godine predstavio Pixel pametne telefone s kojima su krenuli u bitku za mobilno tržište te je većina tehnoloških novinara zadovoljna njihovim uređajima. Ova kompanija već testira nove modele i nasljednike Pixela i Pixela XL kojima će napasti Apple, Samsung i ostale mobilne kompanije, a u posljednje vrijeme pojavile su se i informacije kako Googleovci planiraju da predstave i jeftiniji model kojim će pokušati da privuku veći broj korisnika.

Trenutno se testira nekoliko modela procesora koje bi trebalo da imaju ovi telefoni. Među njima je i najjači model Snapdragona čije je zalihe Samsung navodno rezervisao do aprila te Intelov procesor, ali Googleovci navodno razvijaju i sopstveni procesor koji bi mogao da pokreće ovogodišnje ili neke buduće modele Pixel telefona.

U novim telefonima Google će veliku pažnju posvetiti kameri, ali ne treba očekivati veću rezoluciju, već još bolji senzor, mogućnost snimanja još kvalitetnijih fotografija u uslovima slabijeg osvjetljenja i neke nove mogućnosti. Ostale opcije uključuju i napredniju grafiku, više memorije te vodootpornost, što je opcija koju ima sve više top modela pametnih telefona.

Trenutno nema informacija o dijagonalama ekrana Pixela 2 i Pixela 2XL, ali ekrani će vjerovatno biti iste ili slične veličine kao i njihovi prethodnici predstavljeni krajem prošle godine sa 5 i 5,5 inča.

Ono što se neće svidjeti korisnicima koji razmišljaju o kupovini nove generacije Googleovih telefona jeste cijena, jer bi Pixel 2 trebalo da bude 50 dolara skuplji pa bi tako njegova početna cijena iznosila čak 700 dolara.

Što se jeftinijeg Pixela tiče, Googleovci testiraju nekoliko njegovih verzija pa bi ovaj uređaj trebalo da ima dosta slabiji hardver i primarno će biti namijenjen tržištima u razvoju na kojima će mu najveća konkurencija vjerovatno biti jeftiniji telefoni kineskih kompanija.