Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče oslabio 0,1 odsto.

Londonski FTSE bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,1 odsto, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC indeks skliznuli između 0,2 i 0,4 odsto.

Nakon što je u prva dva radna dana nove godine skočio više od 1 odsto, u posljednja dva dana STOXX 600 indeks blago je oslabio.

Najviše su jutros, u prosjeku 0,9 odsto, pale cijene akcija u sektoru osiguranja jer su analitičari JPMorgana snizili preporuke za nekoliko osiguravajućih kuća. Tako je cijena akcija RSA Insurancea pala 2,2, a Hannover Ruecha za 2,7 odsto. Oštro je, više 3 odsto, pala i cijena akcija Rolls-Roycea, takođe zbog smanjene preporuke JPMorgana.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku više od 1 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,4 odsto, na 19.520 bodova, što je posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju manje cjenovno konkurentni na instranim tržištima.