Kina smanjila kamatu, azijskih indeksi porasli

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer je ulagače ohrabrilo smanjenje ključne kamate u Kini, što bi trebalo da bude podsticaj na drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1,4 odsto, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,2 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,1 i 1,8 odsto.

Dobro raspoloženje na berzama posljedica je odluke kineske centralne banke o smanjenju ključne dugoročne kamatne stope za 0,15 postotnih bodova, više nego što se na tržištu očekivalo.

Očekivalo se i smanjenje kratkoročne kamate, ali monetarne vlasti odlučile su da je oste nepromijenjenu.

Analitičari kažu da bi smanjenje dugoročne kamate, koja pored ostalog utiče na određivanje kamata na hipotekarne kredite, trebalo bi da ublaži oštro usporavanje rasta kineske ekonomije, izazvano restriktivnim mjerama u cilju suzbijanja koronavirusa.

„To sigurno nije dovoljno da bi uklonilo sve prepreke rastu privrede u drugom kvartalu, ali predstavlja potez u pravom smjeru, pa se ulagači nadaju daljem popuštanju monetarne politike u idućem razdoblju“, kaže Karlos Kazanova ekonomista u Union Bancaire Privee.

A kineska centralna banka ima prostora za nove podsticaje jer inflacija u Kini nije tako visoka kao u zapadnim zemljama.