Evropske berze nastavljaju svoj dvodnevni pad

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija su pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom finansijski i trgovački sektor

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,6 odsto, nakon što je juče izgubio 0,7 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,25 odsto, na 7.454 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto, na 12.730 bodova, a pariski CAC 1,15 odsto, na 5.233 boda.

Ulagače je obeshrabrio jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa. To je najviše posljedica zabrinutosti ulagača zbog oštrog pada cijena nafte jer proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Nakon što je juče pala oko 2 odsto, zaronivši na najniži nivo u sedam mjeseci, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula daljnjih 10-ak centi, na 45,92 dolara.

Na američkom se tržištu barelom jutros trguje po 43,45 dolara, dok mu je juče u ovo doba cijena iznosila 44,25 dolara.

Na evropskim je berzama jutros najviše pao finansijski sektor, što je posljedica oštrog, 20-postotnog pada cijene akcija Provident Financiala, nakon što je taj britanski kreditor smanjio procjene poslovnih rezultata u ovoj godini.

Pod pritiskom je i trgovački sektor, a razlog su tome slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati belgijskog trgovačkog lanaca Colruyt, čija je akcija pojeftinila gotovo 5 odsto.