Šveđani objavili rezultate testa sa 6-satnim radnim vremenom

Dvogodišnji pilot projekat među medicinskim sestrama u švedskom Gotenburgu pokazao je da je šestosatno radno vrijeme radnike učinilo zdravijima i smanjilo bolovanja.

U poređenju s tim, povećana je briga o pacijentima, a sve to jako puno košta. Upravo bi ova posljednja stavka, piše Independent, mogla biti kobna za cijeli koncept šestosatnog radnog vremena. Ovaj je eksperiment pokazao da cijena nadilazi prednosti koje su ostvarene ovim pilot projektom.

Pilot projekat odnosio se na 68 medicinskih sestara u jednom staračkom domu u Gotenburgu. Smanjenjem radnog vremena zaposleni su bili zadovoljniji, zdraviji, a briga o pacijentima je bila bolja.

Grad je morao zaposliti dodatnih 17 osoba, a to je koštalo preko milion i po eura. Odlučili su da se eksperiment ne nastavlja jer se boje da bi troškovi mogli izmaći kontroli.

Daniel Bernar, lokalni političar izjavio je da je to vezano za visoke troškove. Previše je skupo generalno skratiti radno vrijeme ali on kaže kako i dalje vjeruje u postepeno smanjivanje broja radnih sati. Država je sve bogatija pa će nešto tako u budućnosti moći priuštiti.

Nije to jedini primjer velikog eksperimenta sa skraćenim radnim vremenom. Filimundus, kompanija iz Štokholma koja programira aplikacije, takođe je uvela šestosatno radno vrijeme.

Linus Feldt, direktor kompanije rekao je da osmosatno radno vrijeme nije efikasno kako ljudi misle. Veliki je izazov ostati na nešto fokusiran osam sati. Mi smo miksali rad i pauze kako bi učinili radni dan što podnošljivijim.

Još prije 13 godina kraće radno vrijeme uvela je švedska podružnica Tojote. To im je donijelo veću produktivnost i porast prihoda pa nikada od tada radno vrijeme radnika nisu dizali.