Azijske berze: Dolar jači, indeksi skočili

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija porasle, zahvaljujući rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu, dok je dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji bili su u 7,00 sati na dobitku između 0,1 i 0,8 odsto, dok su u Singapuru cijene akcija blago pale. U Japanu se zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,3 odsto.

Pozitivno na azijska tržišta utiču rekordni nivoi S&P 500 i Nasdaq indeks u petak na Wall Streetu, čime je nastavljen trend rasta cijena akcija koji traje još od 8. novembra, kada je Donald Tramp pobijedio na američkim predsjedničkim izborima.

Uspon cijena na Wall Streetu temelji se na optimizmu ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije. A rast američke ekonomije trebao bi pozitivno uticati na mnoge azijske kompanije, kojima je SAD najveće izvozno tržište.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte, dok se prate vijesti o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a, u skladu s dogovorom iz novembra prošle godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 odsto, nakon prošlonedjeljnog rasta za 0,5 odsto. A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon izvještaja o zapošljavanju u SAD-u, objavljenom u petak. Rast broja zaposlenih bio je u decembru prošle godine nešto slabiji nego što se očekivalo, ali je porasla prosječna satnica. Ako se nastavi rast satnica i zaposlenosti i u idućim mjesecima, inflacija bi u SAD-u mogla krenuti prema Fedovim ciljanim nivoima, pa bi američka centralna banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao na 102,20 bodova, pa je ponovo krenuo prema 103,82 boda, najvišem nivou od decembra 2002. godine, koju je dostigao prije nedjelju dana. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 117,45 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 116,95 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na nivoima od petka, oko 1,0530 dolara.