Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu nakon govora američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu, dok je dolar ojačao jer se očekuje povećanje kamata Feda već u martu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,2 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 odsto.

Optimizam na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem skoku svih indeksa na Wall Streetu za više od 1,3 odsto, na nove najviše nivoe u istoriji, nakon što je Trump u Kongresu ponovio da će uvesti velike porezne olakšice srednjoj klasi, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara. To su Trumpova obećanja koja su i pre podržavala nadu u ubrzanje rasta ekonomije, a time i rast cijena akcija ali je značajnije što je Trumpov govor bio odmjeren, procijenili su analitičari.

Mnoge je ulagače, dosad zabrinjavao Trumpov oštar ton, pa su se plašili da neće uspjeti progurati svoje prijedloge u Kongresu, koji nije sklon povećanju proračunskog deficita. Zbog toga ulagače nisu pokolebali ni signali zvaničnika američke centralne banke da je već u martu moguće povećanje ključnih kamatnih stopa jer se ubrzava rast ekonomije, ali i inflacije.

Kako se očekuje povećanje kamata u SAD-u već ovoga mjeseca, na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,90 bodova, daleko najvišeg nivoa u sedam nedjelja. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dostigla 114,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs eura skliznuo na 1,0530 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0565 dolara.

Cijene nafte su jutros stabilne nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela nepromenjena na 56,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 53,75 dolara.