Wall Street: Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora i optimističnim porukama iz Feda o ekonomskoj situaciji

Dow Jones ojačao je 0,68 odsto, na 21.528 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,83 odsto, na 2.453 boda, a Nasdaq indeks 1,42 odsto, na 6.239 bodova.

Rekordne nivoe indeksa najviše se zahvaljuju snažnom, 1,7-postotnom skoku cijena akcija u tehnološkom sektoru, koji se tako oporavio nakon što je dvije nedjelje bio pod pritiskom. Taj je sektor bio glavni pokretač rasta S&P 500 indeksa od početka godine za 9,6 odsto, ali posljednjih je nedjelja uslijedila korekcija cijena.

Pozitivno su na tržište uticali i komentari Williama Dudleya, predsjednika Fedova odjeljenja u New Yorku, koji je rekao kako se inflacija u SAD-u ponešto usporila, ali da očekuje njen rast, zajedno s rastom plata jer se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, što će centralnoj banci omogućiti dalje postepeno stezanje monetarne politike.

Prošle nedjelje je Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a spekulisalo se da je to posljednje povećanje cijene novca u ovoj godini jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije.

Dodaje i to da se, čini se, ulagači nadaju novim vijestima o preuzimanjima i spajanjima nakon što je u petak Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 odsto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 odsto, na 12.888 bodova, a pariski CAC 0,90 odsto, na 5.310 bodova.