Azijska tržišta: Indeksi porasli, ekonomije se postepeno otvaraju

Berza

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je prošle nedjelje oštro pao.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,4 i 1,2 posto.

Podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju ekonomija u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će fiskalne i monetarne podsticajne mjere pozitivno uticati na globalnu ekonomiju u drugoj polovini godine.

„Ekonomije u Evropi i SAD-u vjerovatno su u aprilu dotaknula dno i postupno se vraćaju u život. No, makroekonomski pokazatelji iz većine zemalja ukazuju na duboki pad, što povećava rizike od dugoročnijih ožiljaka koji bi mogli usporiti oporavak“, piše Christian Keller, ekonomista u Barclaysu, u osvrtu na ekonomsku situaciju.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar prema korpi valuta stabilan, nakon što je prošle nedjelje ojačao 0,6 posto.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,38 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 100,40 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu blago porastao sa 107,05 na 107,10 jena.

Cijene su nafte, pak, nastavile da rastu. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 2,7 posto, na 33,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto, na 30,40 dolara.

Rast cijena ‘crnog zlata’ ušao je u četvrtu nedjelju  jer se ulagači nadaju postupnom jačanju potražnje, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera i otvaranje ekonomija u svijetu.