Cijene hrane pale treći mjesec za redom

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u aprilu 2017. treći mjesec zaredom

Cijene su pale zbog očekivane velike ponude većine osnovnih životnih namirnica, osim mesa, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Prosjek FAO-vog indeksa cijena prehrambenih proizvoda, koji prati međunarodne tržišne cijene pet glavnih grupa namirnica, iznosio je u aprilu 168 poena, za 1,8 odsto manje nego u martu, ali je i dalje viši nego u istom mjesecu prošle godine.

Ovo smanjenje se u najvećoj mjeri duguje indeksu cijena šećera, koji je na mjesečnom nivou pao za 9,1 odsto, budući da velika izvozna ponuda iz Brazila i dalje nailazi na slabu globalnu tražnju za uvozom, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnoj internet strani FAO, čije je sjedište u Rimu.

Indeks cijena biljnih ulja smanjio se za 3,9 procenata prošlog mjeseca, na šta je uticalo slabljenje tražnje za palminim uljem i očekivan visok prinos soje i sadnje te kulture u Južnoj i Sjevernoj Americi.

U aprilu je registrovan i niži indeks cijena žitarica za 1,2 odsto, usljed silaznog trenda cijena pšenice, iako je pirinač učvrstio vrijednost na međunarodnom tržištu.

Indeks cijena mlijeka i mliječnih prozivoda se spustio za 3,3 posto, budući da je proizvodnja na sjevernoj hemisferi ušla u špic sezone.

Nasuprot tome, FAO-v indeks cijena mesa je skočio za 1,7 procenata, zbog poskupljenja svinjskog mesa do kog je dovela snažna domaća tražnju u Evropskoj uniji i povećana prodaja u Kini.

FAO je ažurirao i svoje globalne prognoze o proizvodnji žitarica za 2017. godinu, podigavši procjenu svjetske proizvodnje kukuruza na 1.054 miliona tona, pošto će Brazil po svemu sudeći imati veći rod od očekivanog, dok je zadržao projekciju proizvodnje pirinča na 506 miliona tona, i pšenice na 740 miliona tona.