Oporavak cijena nafte nakon pet sedmica pada

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, po prvi put nakon pet sedmica pada, jer podaci pokazuju da je proizvodnja u SAD-u pala, a da u Kini potražnja za ‘crnim zlatom’ jača

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 5,2 posto, na 47,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7 posto, na 46,04 dolara. Time su se cijene odmaknule od najnižih nivoa od avgusta prošle godine.

Rast cijena nafte zahvaljuje se slabljenju dolara, čija je vrijednost prema korpi valuta skliznula na najniži nivo od prošlogodišnjeg septembra, podstakavši ulagače da kupuju robu čije su cijene iskazane u američkoj valuti, kao što je nafta.

Podršku cijenama pružile su i naznake slabljenja proizvodnje u SAD-u jer su novi podaci pokazali da je prošle nedjelje proizvodnja pala za 100 tisuća barela, na 9,3 milion barela dnevno, što je njennajveći pad od jula prošle godine.

Pojedini analitičari upozoravaju pritom da je taj pad povezan s vremenskim prilikama. Tako, zbog zatvaranja pojedinih postrojenja uslijed tropske oluje Cindy u Meksičkom zalivu, ali i zbog radova na održavanju postrojenja na Aljasci.

– Zato će ti zastoji u proizvodnji vjerovatno biti nadoknađeni u nadolazećim nedjeljama, što znači da se može očekivati zamjetan porast proizvodnje nafte u SAD-u. To postavlja pitanje hoće li uzlazni trend cijena potrajati – poručuju analitičari Commerzbanka.