Rajaner preoteo Lufthanzi lidersku poziciju u Evropi

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair pretekla je njemačku Lufthanzu i postala najveća evropska avio-kompanija po broju prevezenih putnika.

Njemačka aviokompanija je prošle godine prevezla 109,7 miliona putnika što je za 1,8 odsto više nego 2015. godine, a avionima irskog niskocjenovnog avioprevoznika je letjelo 117 miliona. Ryanair je prošle nedjelje prijavio 15-procentni rast broja putnika u 2016. godini tako da su oba prevoznika u odnosu na 2015. godinu zabilježila rast broja putnika. Irski prevoznik je putnike uglavnom privukao niskim cijenama avio karata.

Prošle godine dobre rezultate zabilježile su i druge low-cost kompanije. U norveškom Air Shuttleu zabilježili su 29 miliona putnika, što je 14 posto više nego godinu dana ranije, a u Wizz Airu 22,7 miliona ili 19 posto više nego u 2015. godini.

EasyJet, kojeg su više od konkurenata pogodili štrajkovi u Francuskoj, a i turisti su zbog straha od terorističkih napada izbjegavali određene destinacije, zabilježio je rast broja putnika od 6,6 odsto. Prošle godine, EasyJetom je putovalo 74,5 miliona putnika.