VW predstavio samovozeću električnu verziju Microbusa iz šezdesetih

 

Kompanija Volkswagen je predstavila samovozeću električnu verziju legendarnog Microbusa futurističkog izgleda, koja se često povezivala s hipi pokretom iz šezdesetih.

Kombi ID Buzz je predstavljen tokom ovogodišnjeg Sjevernoameričkog međunarodnog sajma aatomobila u Detroitu (NAIAS). Izgledom je sličan Microbusu, koji je postao simbol američke hipi subkulture. Ovaj koncept ima osam sjedišta, električni motor i tehnologiju za autonomnu vožnju za koje VW tvrdi da je prvi put dio jednog kombija. Iz VW-a su rekli da se radi o microbusu „novog doba“.

Za aktiviranje autonomnog moda vozač mora gurnuti upravljač kako bi se on pomjerio prema kokpitu. Nakon toga se vozačevo sjedište okreće prema putnicima u zadnjem dijelu automobila, dok laserski skeneri, ultrazvučni senzori, radari i kamere brinu za vožnju.

Podaci o saobraćaju se automobilu šalju putem The Clouda i pomažu pri navigaciji. Kada je baterija potpuno napunjena, kombi može prijeći 600 kilometara. Za punjenje baterije do 80 posto potrebno je 30 minuta.

Volkswagenov prvi potpuno električni automobil stiže na tržište 2020. godine, a zasad nije jasno da li će se u proizvodnji naći i ID Buzz.