Azijske berze: Oprezna trgovina, funta pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok je britanska funta pod pritiskom jer su ulagači suzdržani uoči predstavljanja plana premijerke Therese May o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju i Australiji pale između 0,5 i 0,8 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,1 odsto.

Azijski su ulagači oprezni zbog najava britanskih medija da bi premijerka Theresa May danas mogla predstaviti plan o ′tvrdom′ Brexitu, izlasku iz jedinstvenog tržišta i carinske unije kako bi Britanija mogla vratiti kontrolu nad granicama. May neće tražiti sporazum po kojem bi Britanija napola bila van, a napola unutar EU-a i predstaviće 12 prioriteta za predstojeći izlazak iz bloka, poručeno je iz kancelarije premijerke.

Ulagači se plaše da bi tvrdi prekid s jedinstvenim tržištem mogao naštetiti britanskom izvozu i zaustaviti priliv investicija u zemlju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u petak slijedi inauguracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u predizbornoj kampanji govorio da će prvog dana u Bijeloj kući Kinu nazvati valutnim manipulatorom i uvesti carine na uvozne proizvode iz te zemlje.

Analitičari kažu da bi rast napetosti u odnosima između SAD-a i Kine narušio povjerenje izvoznika i investitora u svijetu, što bi loše uticalo na finansijska tržišta.

A na valutnim je tržištima u fokusu britanska funta dok se čeka plan Therese May. Juče je kurs funte u jednom trenutku zaronio na 1,1983 dolara, najniži nivo od oktobra, dok se jutros kreće oko 1,2050 dolara.

Američka je valuta blago porasla u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0605 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0620 dolara.

Dolar je blago ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa se jutros njegov kurs kreće oko 114,20 jena, dok je juče u jednom trenutku zaronio na 113,61 jen, najniži nivo u mjesec dana.